tiistaina, huhtikuuta 08, 2008

Kasvo 1: Logistinen metropoli

Kommentit kursiivilla

Lähtökohta
Helsingin seutu on logistinen metropoli, joka jäsentyy ja rakentuu eriytyvine keskuksineen, on tehokas energian säästäjä, tiivistyvä ja sen joukkoliikenne on ylivertainen muihin liikennemuotoihin nähden

Jepsis, seutu olisi metropoli jos 14 tai edes 4 keskeisintä kauppalaa suostuisi kaatamaan hallinnolliset raja-aidat ja seutuliikennettä oikeesti kohennettaisi. Junat toimii, bussiliikenne ei, vallankaan poikittainen ei ollenkaan. Nyt kilpailutetaan vuosittain pikkufirmoja jotka ovat siis keskenään reviirisodassa ja kaukana yhteistyöstä, vaikka sitä ytv-nimellä nimitelläänkin.

Tehokkuutta energian säästöihin saataisiin jos haluttaisiin, esim yhdyskuntajätettä hyödyntämällä >metaanit talteen ainakin isoimmista sairaaloista, kouluista, virastoista, eduskunnasta ja vastaavista laitoksista. Hittoako sitä rahdataan paikasta toiseen kun kerran joku farmarikin kykenee homman hoitamaan yksityisesti, niin kumma homma ettei tasavallan pääkaupunkiseutu yhteisöllisesti? Maaseudun mummoloihinkin on säädetty pakko laittaa ties mitä tonnitolkulla maksavia jätehommeleita, niin miksei vastaavia virityksiä vaadita kerrostaloille; paikallinen jäteveden puhdistus, sakka talteen ja harmaa vesi palautukseen.. Joka tönöön joku vaihtoehtoenergialähde, valinnan mukaan maalämpö / ilmapumppu / tuulropellit tai aurinkopanelit. Mutta tämähän olisi tietysti intressiristiriidassa ydinvoiman kanssa joten se siitä.

Toivottavasti rakentuisi erityvine keskuksineen. Noilla keskustakirjasto ja musiikkitalohankkeilla todellisuudessa riivitään resurssit sivukonttoreilta. Rakentamiseen tuntuu löytyvän rahaa mutta toiminnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen ei niinkään. Edes hesassa ei ole montakaan kirjastoa sunnuntaisin auki , jolloin duunareilla olisi kirjastoaikaa ja nekin muutamat sulkee ovensa kesäsunnuntaisin. Näiden jo olemassaolevien pytinkien aukioloaikoja laventamalla ja kulttuuritarjontaa rikastuttamalla lähiöiden asukkaat saisi kohaamispaikkoja, keskustassa noita olohuoneita on jo riittämiin. Ei tarvitsisi siirrellä ihmisiä ytimeen ja takaisin ja olisi ekologista. Laitoksissa kun jokatapauksessa on lämpö ym kaikenaikaa päällä ja vahtimestareiden palkaamisella olisi työllistävä vaikututs. Samoin kahviautomaatit takaisin kahviloiksi. Nykyteknologialla nyt autioina oleviin auditorioihin voisi vaikka netin kautta välittää Tutun luennot ja muut vastaavat, joku kirjastohenkilö jakamaan puheenvuoroja ja paikallisparlamentit turinoimaan. Koulujen ja vastaavien liikunta- yms tiloja voisi myös hyödyntää, ihmiset kohtaisivat lastensa kavereita ja vanhempia ja paikat pidettäisiin kunnossa jos ne koettaisiin omiksi. Osallisuus omaan elämään tuskin läytyy netistä konserttilippuja naputtelemalla ja konserttisalissakin tavataan ehkä narikkahenkilöä noin minuutin verran tullen ja mennen. Sen sijaan paikalliset pändit tarvii treenitiloja, mutta kupungin finanssinerot on hinnoitellut tilat pikkusakkien ulottumattomiin.


Kirjaus ryhmästä
Ryhmä Reijo Korhonen, Hannele Repo, Erkki Koski, Matti Leskinen

Metropolilla on keskusta, jossa tärkeimmät toiminnot ovat näkyvästi esillä. Metropoli muuttuu logistiikan ympärillä.

Näin on ollut, mutta onko näin oltava iankaikkisesti hinnalla millä hyvänsä. Ihmisiä kyllästyttää istua liikennevälineissä ja ruuhkissa, etsiä ja maksaa parkkimaksuja, katupöly ja melu stressaa, hiilidioksidit riivaa jne ; eläköön, tai no edes orastakoon paikallisuus!

Logistisia yhteyksiä tarvitaan osakeskusten välillä, mutta myös yhdistämään eri toimintoja.

Jooooo, niin tarvittaisiinkin vaan milläs ne vihdoin saataisiin.
Ihminen tarvitsee pesän eli kodin riippumatta siitä onko hänellä perhe vai onko hän sinkku. Lisäksi tarvitaan yhteyksiä ystäviin, työhön ja koulutukseen. Elämykset voidaan järjestää joko keskitetysti metropolin keskustaan tai hajautetusti jo olemassa oleviin tiloihin. Samoin päivittäistavarajakelussa vaihtoehtoja ovat kauppakeskuksen ja lähikaupat, tarvitaanko myös toreja? Erikoistavaroiden jakelu saattaa siirtyä nettiin.

Mika Mannermaa Jokuvelikirjassaan ilmoittautuu halukkaaksi yhteisöasumiseen jos joku veli niitä rakentaisi, saattaisi löytyä jokunen toinenkin.. jonkun vanhan hotellin soisi muuttuvan moderniksi asuntolaksi, jossa olisi sopivassa suhteessa yhteisöllisyyttä ja omaa tilaa ja rauhaa. Dodo ry:llä on muuten paraikaa Onnelliset kaupungit projekti - vinkkejä saa varmasti ihan ilmaiseksi

Energiantuotanto ja vedenjakelu voidaan keskittää. Vettä tuodaan Päijänteestä, tuodaanko kaukolämpöä Loviisasta?

Toivottavasti lämpöä tuotetaan tai hyödynnetään piakkoin yhdyskuntajätteestä, maalämmöstä, aurinkopaneleista ja ilmapumpuilla jne. Meriveden suolan poistamisen keksinnöllä olisi maailmanlaajuiset markkinat, joku insinöörisisko voisi tuottaa tohtorihattunsa tämän teeman tiimoilta.

Asuinalueille tarvitaan elämää ja tapahtumia, asemille pyöräparkkeja.

Dodo ry:n Onnelliset kaupungit hankkeesta saa tuhat ensimmäistä pelivihjettä, suosittelen!
Euroopan kaupungeissa varakkaat asuvat keskustassa, keskiluokka ja työläiset laidoilla. Helsingin seudulla asia on päinvastoin, vaikka keskustan vetovoima on palaamassa. Voidaanko nykykeskustan mukaista kaupunkia enää rakentaa nykyisen byrokratian aikana?

Mitäs me eurooppalaisista, ollaan omintakeisia ja tehdään omanlaisia juttujua, todellinen ekokaupunki ihan uusin ihanuuksin. Ladun avaajilla on omat haasteensa mutta perässähiihtäjiä riittää, sen takaa jo muuttuva ilmastokin.


Jo aiemmin on ollut mittavia väestöennusteita, joihin nyt on palattu. Kuntien yhdistäminen on epäonnistunut osittain kielipoliittisista syistä. Voidaanko kaikki kunnat yhdistää maakuntakaavaan perustuvalla ylemmän tason päätöksellä vai pysyykö edelleen historiaan perustuva kuntajaotus?

Nuo väestöennusteet on tosiaankin ennenkin historioituneet ja niin tulee käymään nytkin, sen sanelee jo rantautuva talouslama.

Metropolin tehokkuus vaatii vahvoja ihmisiä. Niiden kehittämisestä onAlkio määritellyt periaatteet, joita keskustapuolue on soveltanut.

Jaaha. Aluksi ihmettelin miten tuo liittyy logistiikkaan, mutta se taitaa liittyä siihen likeisemmin kuin kakki edeltävä. Vahvoista yksilöistä muodostuu vahva yhteisö, vahvoista yksiköistä vahva yhteiskunta ja vahvaa ei pienet turbulenssit heiluttele. Vahvoja yksilöitä ei myöskään tarvitse logistisesti liikutella vahvoilta kotikulmilta vahvoihin ydinkeskuksiin ja vahva paikalliskulttuuri kukoistaa, on tarjontaa ja valinnanvaraa.

Voi olla, että keskustapuolue on soveltanut teesiä aikoinaan, mutta Alkion ajoista kepukin on rönsyillyt jo kauan sitten kauas pois.Viikonvaihteen HBL kertoo Vanhasen lausuneen "keskiluokka pitää pitää tyytyväisenä, koska se on 70-80%, rikkaat on ihan ok ja kepun ansiota on se, ettei kansalaiset ole kateellisia rikkaille" Ja kukapa nyt kade tunnustaisi olevansa joten keskustelu optiohuijereista saadaan tykkänään tyrehtymään.

Ennenvanhaan yhteiskunta oli ihmistä varten, tuotti sille palveluja, turvaa jne. Nyt tämä on toisinperinpäin, tyypit on pidettävä hiljaisina =heikkoina, pyramidin rakennusnappuloita, siirreltävissä mielivaltaisesti minne raha haluaa yms.

Ruvetaan haluamaan jotain muuta ja ryhdytään talousvallan kumouksellisiksi:)

Linkit muihin kasvoihin

Verkottunut metropoli

Yhteisöllinen metropoli

Ei kommentteja: