LUKIJALLE
Myönteisen ajattelun vaarana on kuitenkin, ettei tarvittaviin ikäviin toimenpiteisiin ryhdytä ajoissa. Valitettavasti tulevaisuuden yhteiskuntaa ei voida suunnitella. Ei aikakausien saatossa tapahtunutta luonnon evoluutiotakaan kukaan ihminen ole suunnitellut, vaikka onkin siihen vaikuttanut. Ihminen voi (toistaiseksi) rajatusti suunnitella vain iteroimalla rakentamaansa ja sosiaalista ympäristöään ja sitä kautta sekä kasvin jalostuksella ja geenimanipulaatiolla vaikuttaa luonnon evoluutioon, kunnes luonnon kestokyky ylittyy. Mattikoo Mäkinen tosin viittaa arkkitehdin näkemykseen suunnittelun rajattomuudesta: ”…kaikki ohjelmointi, suunnittelu ja kaikki rakentaminen tähtää tulevaan, joka muuttaa rakenteita, prosesseja ja toimintoja eli ihmistä. …se muuttaa luontoa, ilmastoa, maisemaa, ympäristöä…planeettaa…universumia…?” Ehkä. Mutta kertaantuvatko vai vähenevätkö ihmisen toimenpiteiden vaikutukset siirryttäessä yhä kauemmas ajassa ja paikassa? Saavatko ne uusia suuntia? Tietävätkö ihmiset omien toimintojensa kulloistenkin vaikutusten ja luonnon kestokyvyn rajat, kaikista tutkimuksista ja tiedon jatkuvasta lisääntymisestä huolimatta?
”Kulttuuri jähmettyy sivilisaatioksi. Luominen lakkaa, mutta aikaisempien aikojen henkisen vaivannäön hedelmät leviävät standardisoidun massatuotannon ansiosta linnaan ja hökkeliin yli koko kulttuurialueen. Taiteesta tulee nautinnon väline ja harraste, tieteestä tekniikkaa, filosofiasta kamarioppineisuutta tai maailmanpelastusoppia… Sivilisaatio on ismien aikaa.” Georg Henrik von Wright kirjassaan ”Ajatus ja julistus” Spengleriin viitaten.
Ville Komsi on järjestänyt uhat (maailman loput) tärkeysjärjestykseen: ilmaston muutos, maaperän pilaantuminen, väkivalta ja väestön kasvu. Matti Hyryläinen ja Veikko Salovaara vaativat mm. talousjärjestelmään olennaisia muutoksia: ”jotta pääoman valta heikkenisi ja luontoon kohdistuva kuormituspaine kevenisi”. Aloitan ilmaston muutoksien aiheuttamista uhista.
- Riitta Wahlström huomauttaa asiantuntijoihin viitaten: ”…, ilmastonmuutos on todellinen ja monimuotoisempi…(kuin mitä ilmastomalleissa oletetaan) hiilen, mineraalien ja öljyn runsas nostaminen maakuoren sisältä ja radioaktiivisten päästöjen…(vaikutukset)” vaikuttavat yhdessä metsänhakkuiden lisäksi kokonaisuuteen ja muutoksiin. Mutta ovatko kaikki vaikutukset ilmaston muutokseen mitattavissa? Voidaanko niitä pitkällä aikavälillä edes arvioida riittävästi?
- Lauri Ali-Mattila varoittaa kynnysarvojen ylittymisestä: ”Kasvihuoneilmiön suuruusluokkaa olevissa ilmiöissä tapahtuu suurella todennäköisyydellä merkittäviä epälineaarisia muutoksia. Jossain vaiheessa ylitetään kynnysarvoja, jotka muuttavat systeemien mm. Golf-virran toimintatapoja totaalisesti ja perusteellisesti. Käännekohtien ennustaminen ja etenkin ajoittaminen ei ole helppoa.
- Mm. ekologi, akatemiaprofessori Ilkka Hanskin luennon ”Hupeneva luonnon monimuotoisuus ihmisen pahin uhka” pohjalta Veikko Salovaara pohtii: ”Osapuolet tarvitsevat toisiaan (symbioosissa), mutta yhteistyö ei ole ristiriidaton. … Ihminen on tieteensä ja teknologiansa avulla vähitellen ja koko ajan lisääntyvällä vauhdilla tekemästä luonnosta monikulttuurisen ’viljelmän’. Hyödyllinen, syötävä tai myytäväksi kelpaava saa jäädä. …ihmiseläin on pelottava katastrofi itselleen ja elosysteemille…” Ihmisen kyvyttömyydestä yhteistoimintaan kirjoittaa myös Tapani Launis: ”…ihmiskunta ei pysty säätelemään alkeellisiakaan yhdessäolon edellytyksiä, tulee nyt ristiriita vielä luonnon kanssa.”
- Reino Lampinen viittaa poliittiseen päätöksentekoon: ”Kaikki valtionjohtajat…pyrkivät pitämään huolen oman kansansa hyvinvoinnista ja sitä varten saamansa käyttöönsä mahdollisimman suuren osan noista varoista (fossiilisista polttoaineista).” Onko meillä päätöksentekijöiden itsekkyyden huomioon ottaen varsinkaan nykyisen laman aiheuttaman protektionismin aikana toivoa?
- Mistä pitäisi rahoituskriisistä selviämisen jälkeen aloittaa. Koron nostostako? Tuskin riittää, vaikka se tulee joka tapauksessa tapahtumaankin! Lauri Ali-Mattila muistuttaa: ”Pitkäaikainen keinotekosen matala korko on lähes aina ja kaikkialla luonut varallisuuskuplia, kuten nyt asuntokuplan”, jota on pidetty nykyisen rahoituskriisin ja laman eräänä alkusyynä. Matti Louekoski riistää nykyisen järjestelmän kannattajilta toivon: ”Taantuman jälkeen maailma ei palaa ennalleen. Kansatalouden menetykset ovat lopullisia. Nousu ei tapahdu entistä paikkaamalla ja puhtaalta pöydältä aloittaminen on haave”. Onko tässä mahdollisuus niille, jotka vaativat talousjärjestelmän muuttamista?
- ”…parannettukin talousjärjestelmä on pystyttävä kuvaamaan paitsi liikkeellepanevina asenteina tai toiveina tai vastuullisuuksina niin myös ja erityisesti uusittuina lakeina ja sääntöinä, …” (Matti Hyryläinen). Pentti Malaska tähdentää kokonaisuuden toimivuutta. Talous, politiikka ja kulttuuri (sekä luonto) ovat keskinäisessä kompleksisessa vuorovaikutuksessa. Chris Kylander ehdottaa: ”Kertaheitolla tulisi romuttaa tuhat ja viisisataa lakia ja saada yksinkertainen laki: … kymmenen käskyä ja muutama päälle. Helppo, notkea ja ilman…mahdollisuutta…tehdä mitä vaan kunhan se ei ole lainvastaista.”
- Auvo Sarmanto ja Pentti Malaskakin ehdottavat tulevaisuuden ja ”ihmisen tavoitteellisen yhdessä olon” kartoittamista dystopioista käsin. He saattavat olla oikeassa. Ainakin Dystopioista on kirjoitettu helmikuussa 2010 enemmän kuin utopioista. Voitto Aaltosen mielestä vain kehittyvillä mailla on varaa utopioihin. Hän pelkistää kehittyneiden maiden dystopiat (uhat) kuuteen perusteltuun ’vitsaukseen’: työttömyyteen, palkkadeflaatioon, omaisuusarvojen alentumiseen, eläkevakuutusten ’rahoituskriisiin’, euron arvon heikentymiseen ja ostovoiman hiipumiseen.
myÖnteisiä ajatuksia
Ehdotuksia edellä mainittujen uhkien osittaiseksikin torjumiseksi löysin vähän (annan muille mahdollisuuden täydentää):
- Tapani Launis ehdottaa, että: ”Kaikki biojäte metanoidaan suljetussa tilassa ja poltetaan sitten hyödyksi.” Tämä oli minulle uusi ehdotus. Siksi se jäi mieleen.
- Sauli Rouhiainen rohkaisee: ”Suomen…ekologisten järjestelmien kyky tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja sitoa päästöjämme on nuppia kohden Euroopan suurin.” Mutta riittääkö se?
- Ilmaston lämpeneminen oli positiivinen asia Suomea asutettaessa (Voitto Aaltonen), mutta puun määrällisen kasvun nopeutuessa ja puu-Suomen kartan muuttuessa lajien ja pohjoisen osalta tuhohyönteisten ja tulipalojen määrä lisääntyy. Lisäksi elinmahdollisuudet muualla tuhoutuvat ja aiheuttavat globaalin kansojen vaelluksen elinkelvollisille alueille (Pentti Malaska). Mitkä ovat olleet heinäsirkkojen, susien, lohien ja kansojen vaellusten syyt? Ne tiedetään. Mutta ovatko kansainvaellukset enää mahdollisia?
- Ilmastonmuutos on vaarallinen, mutta poliitikot ottanevat sen lopulta vakavasti Kööpenhaminan jälkeen, arvioi Arto Salmela.
LOPPUARVIO
Ville Komsi: ”…(USA:ssa) tasa-arvoinen turvallisuus vaikuttaa enemmän kuin ynnätty kulutus. … Pelastus ei vaadi kulutuskilpailua vaan siitä tinkimistä. …Kiinassa suurin haaste talouden myllertyessä on pitää yllä aiemmin aikaansaatua luottamusta riittävään ja kaikkia koskevaan turvallisuuteen.”
Ilmaston muutos sekä maaperän ja vesien pilaantuminen
- Länsimaisen ja itämaisen tavoitearvot (Voitto Aaltonen 2.2. Ville Komsille, Sauli Rouhiainen,
- Ilmastomallien totuusarvosta (
- Keskiajan lämpökausi –kehitystäkö? (
- IPCC – huuhaatako? (Matti Linnavuori, Arto Salmela ja Perrels Adriaan 8.2. sekä Pentti Malaska ja Chris Kylander 9.2.)
- Huuhaata omasta takaa (Tapani Launis ja Pentti Malaska 9.2.)
- Kööpenhaminan jälkeen (Veikko Salovaara 1.2., aikaisemmin Kari Silfverberg ja Chris Kylander 19.2.)
- Elämän monimuotoisuus (Veikko Salovaara 12.2.)
- Matokulttuuri (Mattikoo Mäkinen 31.1. Veikko Salovaaralle, Chris Kylander,
- Suokaasun talteenotto Suomessa hyllyllä jo 25 vuotta! (
Väestön kasvu ja väkivalta sekä talousjärjestelmien muutokset
- Ekovihreiden väestöseminaari (Ville Komsi 28.1. ja 1.2.)
- Talousjärjestelmä – ahneusjärjestelmä! (Veikko Salovaara 8.2., Mattikoo Mäkinen, Matti Hyryläinen, Voitto Aaltonen, Päivikki Telenius, Matti Louekoski ja Pasi Pulkkinen 10.2., Chris Kylander 11.2. Matti Linnavuori 12.2., Unto Vaaskuu 20.2., Kati Peltola 22.2. ja Pentti Malaska 25.2.)
Muita aiheita
- Dystopia keskuudessamme (Auvo Sarmanto 14.2., Chris Kylander ja Voitto Aaltonen 15.2. sekä Pentti Malaska 16.2.)
- Ydinasioita (Timo Lahtela, Voitto Aaltonen ja Chris Kylander 23.2.)
- Kulttuuri – sivistys (Mattikoo Mäkinen 1.2., Pentti Malaska 2.2. sekä Sauli Rouhiainen ja Arto Salmela 3.2.)
- Energy scavenging (Pentti Malaska ja Voitto Aaltonen 5.2. sekä Hazel Salminen 6.2.)
- Katajannokan kauhistus (Mattikoo Mäkinen 15.2.)
- Jälki-istuntoa 2 v (Timo Lahtela 19.2.)
- KOPpi kolisee (Timo Lahtela 1.2. vastaa Kalle Mikkolalle)
- ECOFIN (Sari Vaittinen ja Timo Lahtela 18.2.)
- Urheilubrändien eettisyys (Timo Lahtela 16.2.)
- Huru-ukot ja Hyry-sisu. (Unto Vaskuu 7.2.)
- Yhteistyöhön (Timo Lahtela ja Chris Kylander 24.2.)
- Viikonloppua ’Hesarittain’ (Timo Lahtela ja Kati Peltola 22.2.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti