tiistaina, tammikuuta 28, 2014

Uusimaa-ohjelma ja Helsinki-visio

Tiedonhaluinen ja kyseleväinen yleisö
Vesa

Strategiapäällikkö Vesa Lipponen Uudenmaan ELY-keskuksesta esitteli Uusimaa-ohjelman monivaiheista laadintaprosessia, jossa piti yhteensovittaa kuntien ja valtion eri sektoreiden ja muiden osapuolten näkemykset yhteen koko aluetta koskevaksi ohjelmaksi. Siinä kävi välillä niin, että toimenpiteet ohjelmoitiin ennen visiota ja vaikutusarvioinnit jäivät viimeiseksi.

Tuloksena syntyi kolme strategista valintaa
  • Kasvun mahdollisuudet - Miten mahdollistamme älykkään kasvun sekä elinkeinoelämän nopean ja joustavan kehittämisen?
  • Toimiva arki - Mistä arjen hyvinvointi koostuu: miten asumme, elämme ja liikumme tulevaisuudessa?
  • Kestävä luonnontalous - Miten takaamme luonnonvarojen kestävän käytön ja säilytämme luonnon monimuotoisena?
Sekä visio:'
Uusimaa on vuonna 2040 Itämeren alueen kärjessä taloudellisen ja henkisen kasvun luomisessa ja hyödyntämisessä, asukkaiden toimivan arjen olosuhteiden tuottamisessa sekä toiminnan järjestämisessä luonnon ja talouden kannalta kestävästi”.
Tutustu Uusimaa-ohjelmaan tästä.
Virpi
Arkkitehti Virpi Mamia Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta esitteli Helsingin yleiskaavan visiota, jossa varaudutaan 860 000 asukkaaseen nykyisen Helsingin alueella. Lisärakentaminen laajentaa kantakaupunkimaista rakentamista sijoitetaan nykyisten, kaupunkibulevardeiksi muuttuvien moottoriteiden varteen ja verkostomaisen kaupungin aluekeskusten yhteyteen.


Yleiskaavan sivusto aukeaa tästä.
Pentti
Kommenttipuheenvuorossaan professori Pentti Murole yllytti Uudenmaan suunnittelijoita ulottamaan ajatteluaan laajemmalle, Lahden,Tampereen, Porin alueille.

Hän muisteli eri suunnitelmissa esitettyjä asukaslukutavoitteita, jotka ovat vaihdelleet alle puolesta miljoonasta uusimpaan 860 tuhanteen.

Liikenteen määrä- ja nopeuslaskelmiin Pentti toivoi tarkistamista.P.+murole+kommentti+hki+yleiskaava+visio+2050+tutuhesa+24,1,2014 
Juontaja Hannu
Keskustelussa epäiltiin, mistä 260 000 uutta asukasta löytyy, vaikka Helsingin vetovoima onkin lisääntynyt mm. lasten harrastuslogistiikan takaavan toimivan julkisen liikenteen ansiosta.


Sama asukasmäärä mahtuu alueeltaan yhtä suureen Tukholmaan, joten ahdasta ei pitäisi tulla Helsingissäkään. Helsingissä ja Tukholmassa on samanlaiset tavoitteet ja ainakin Tukholma katsoo, että valtioiden aika on ohi Kriisisuunnitelmaa kaivattiin, ettei uskottaisi edettävän aina vain trendien mukaan. Esimerkiksi autokanta muuttuu varsin hitaasti sähkö, hybridi- ja robottiautojen suuntaan.
 


Panelistit

Lataa tilaisuuden äänite tästä

Ei kommentteja: